Europski dani arheologije / European Archaeology Days (EAD) prvi puta su se počeli organizirati u Francuskoj 2010. godine, dok se od 2019. godine manifestacija proširila i na druge europske zemlje. Glavni organizatori ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja Inrap (Insitut national de recherches archéologiques préventives) uz niz partnerskih institucija diljem cijele Europe s ciljem približavanja arheologije široj javnosti.

Manifestacija traje 17., 18. i 19. lipnja u kojoj institucije koje se u svom djelokrugu bave arheologijom organiziraju radionice, predavanja, izložbe, virtualni sadržaj te druge zanimljive događaje.

Službena stranica: https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-en/croatia/Home

AMFORA IZ ARHEOLOŠKOG PARKA IOVIA

Tijekom arheoloških istraživanja u Vrtu Somođi od 2008. do 2011. godine pronađeno je mnoštvo rimske keramike. Jedan od zanimljivijih predmeta je i amfora.

Amfore su keramičke posude koje su prvotno služile kao posude za transport, a nakon izvršenja svoje namjene korištene su u druge svrhe, ili za pohranu namirnica ili kao građevinski materijal.

Ludbreška amfora je posuda vretenastog tijela s jednom ručkom izrađena od crvene pečene gline s pjeskovitom primjesom. Posuda je sačuvana u visini od 36 cm, zapremnine 1,5 – 2 l. Nedostaje joj dio oboda i dno. Svojim oblikom podsjeća na amfore koje su se proizvodile na egejskom području kod Efeza, Pergamona, Kosa ili Sardesa.

Napravljena je mikroskopska analiza uzorka amfore i usporedba s amforama tog područja. Pretpostavlja se kako je upravo ludbreška amfora bila izrađena na otoku Krosu s obzirom na pjeskovitu glinu od koje je izrađena, a koja je karakteristična za tu lokaciju.

Prema svom obliku i načinu na koji je oblikovana okvirno bi se mogla datirati u 3. stoljeće, a vjeruje se da se u njoj držalo vino visoke kvalitete.

Slične amfore pronađene su na Bribirskoj glavici i Lyonu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)